Hans & Hannelore Eisinger

In 2007 maakte documentairemaakster Steffie van den Oord de film Westerbork Girl. Westerbork Girl verteld het verhaal van Hannelore Eisinger-Cahn (1923), een ‘innemende schoonheid’ op wie vele mannen in kamp Westerbork verliefd werden.

Hannelore met haar broer Erich in kamp Westerbork, 1945.

Hans & Hannelore Eisinger

In 2007 maakte documentairemaakster Steffie van den Oord de film Westerbork Girl. Westerbork Girl vertelt het verhaal van Hannelore Eisinger-Cahn, een ‘innemende schoonheid’ op wie vele mannen in kamp Westerbork verliefd werden, onder wie kampcommandant Gemmeker die elke avond vooraan zat wanneer Hannelore als danseres optrad in de revue. Overdag zat Hannelore bij de FK, de Fliegende Kolonne, en verdeelde pakjes in het kamp.

In Westerbork Girl ontstaat aan de hand van interviews, oude foto’s, filmbeelden en muziek een sfeervol portret van een voormalig revuemeisje dat bijna twee jaar in kamp Westerbork gevangen zat en dat op miraculeuze wijze aan het vernietigingskamp wist te ontsnappen. Dankzij de mannen om haar heen en dan met name Hans Eisinger (1909), een uit Wenen afkomstige gevangene, die meer dan vijf jaar in Westerbork zat. Een al wat oudere, vaderlijke figuur, lid van de Ordedienst, die hevig verliefd op haar was en met wie in maart 1944 ook trouwde. Hij speelde een sleutelrol in Hannelore’s leven en haalde haar persoonlijk terug uit Amsterdam, nadat ze door acteur Rob de Vries uit het kamp was bevrijd.