Leendert Spreekmeester

Kunstenares Marie-Jose Keijzers maakte een bijzondere Ipad-tekening van Leendert Spreekmeester. Leendert kwam uit de onderduik in kamp Westerbork terecht en werd daar op 12 april 1945 bevrijd.

Leendert Spreekmeester door Marie-Jose Keijzers.

Leendert Spreekmeester

Leendert Spreekmeester (1892) was de tweede van zeven kinderen die Levie Spreekmeester (1865) en Judikje Spreekmeester-de Groot (1891) gedurende hun leven kregen. Leendert woonde vrijwel zijn hele leven in Amsterdam waar hij in 1915 trouwde met Sara Lisser (1894). Voor de oorlog was Leendert werkzaam in de diamantindustrie en woonde hij met zijn vrouw en schoonfamilie aan de Archimedeslaan in Amsterdam-Oost.

In de loop van de Tweede Wereldoorlog dook Leendert Spreekmeester onder. Hoe en waar is niet bekend. Wel bekend is dat hij zich in het laatste oorlogsjaar in Friesland bevond waar Leendert werd opgepakt. Vanuit de gevangenis van Sneek werd hij op 28 maart 1945 naar kamp Westerbork gebracht.

Na de bevrijding mocht Leendert Spreekmeester als één van de eerste gevangenen op 25 april 1945 kamp Westerbork verlaten. Hij keerde terug naar zijn vrouw, die eveneens de oorlog had overleefd, in Amsterdam. In 1948 betrokken Leendert en Sara een woning aan de Van Speijkstraat.

Leendert Spreekmeester overleed op 23 juni 1961.