Info

Op 12 april 1945 bevrijdden Canadese soldaten kamp Westerbork. Op dat moment bevonden zich nog ruim 850 gevangenen in het kamp. Voor een deel mensen die al langere tijd in het kamp verbleven, voor een deel opgepakte onderduikers die na het vertrek van de laatste trein in kamp Westerbork aankwamen. Met de bevrijding kwam een einde aan jaren van vervolging en gevangenschap.

Op 12 april 2015 is uitgebreid stilgestaan bij de bevrijding van kamp Westerbork , onder andere met het project Bevrijdingsportretten. Voor de Bevrijdingsportretten zijn korte biografie├źn van overlevenden van kamp Westerbork geschreven, gefilmd, als audio-portret opgenomen of kunstzinnig verwerkt

Bij het samenstellen van de portretten is uitgebreid onderzoek verricht in diverse archieven en binnen- en buitenland. Een belangrijk deel van de portretten is tot stand gekomen in samenwerking met de geportretteerden zelf en/of nabestaanden van de geportretteerden.

Gekozen is om mede vanwege de leesbaarheid de (meeste) portretten zonder wetenschappelijke bronvermelding en annotatie te tonen. Geciteerde bronnen worden in de lopende tekst vermeld. Een volledige lijst van gebruikte bronnen kan worden opgevraagd bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

De getoonde afbeeldingen zijn – tenzij specifiek aangegeven – afkomstig uit het archief van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en/of priv├ę archieven en met toestemming van rechthebbenden op deze site geplaatst.